PAS-besluit heeft geen invloed

De Rozentuin wordt volgens planning gebouwd

In 2015 heeft de Nederlandse overheid het Programma Aanpak Stikstof (PAS) geïntroduceerd. Het doel van het PAS was de hoeveelheid stikstof in de natuur terug te dringen, terwijl economische ontwikkeling rondom natuurgebieden mogelijk bleef. Het PAS deed dit door:

Op deze manier waren nieuwe (bouw)activiteiten die stikstof uitstoten mogelijk. Wie iets wilde ondernemen waardoor mogelijk stikstof terecht kwam in een natuurgebied, kon bij aanvraag van een bouwvergunning gebruik maken van het PAS.

Op 29 mei 2019 is het PAS door de Raad van State ongeldig verklaard omdat “De passende beoordeling die ten grondslag lag aan het PAS in strijd is met de Europese Habitatrichtlijn”. Het gevolg hiervan is dat voor de aanvraag voor bouwactiviteiten vanaf nu een berekening gemaakt moet worden van de stikstofuitstoot en neerslag in Natura 2000-gebieden.

Sinds 16 september is er een tool beschikbaar waarmee dit berekend kan worden. Deze berekeningen laten een gunstig resultaat zien voor de Rozentuin. Zoals het nu lijkt, zal de PAS-regeling geen invloed hebben op de omgevingsvergunning. Dit betekent dat de start bouw naar verwachting gewoon kan plaatsvinden in juni 2020.

Mogen wij u op de hoogte houden?

Vul hieronder uw e-mailadres in en ontvang alle informatie

Door op verzenden te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.